TÄVLINGAR
Klubben arrangerar ett flertal tävlingar under säsongen. Både för seniorer och barn. I dagsläget är det MTB-tävlingar som ligger i fokus.
 
Obbola Challenge

Obbola Challenge MTB är ett XC-lopp för både tävlingscyklister och motionärer. Banan, som i år körs i två eller tre olika loopar, är riktigt utmanande och går iskogsterräng på Obbolaön i Umeås skärgård. Vi erbjuder även ett LILLA OC för 3-6 åringar och 7-11 åringar. 2017 är sjätte årgången av loppet. Lördagen den 1:a juli smäller det, välkommen till Obbola Challenge MTB!


Tävlingsbanan
Tävlingsbanan som körs i två (Korta OC ca 30 km) eller tre (Långa OC ca 45 km) helt olika loopar får betraktas som en riktig utmaning. Alla loopar startar och slutar vid start/målområdet på SCA Arena. 

Tävlingsbanan utgörs till stor del av vår permanenta slinga med namn Obbola Challenge och finns väl utmarkerad både på kartor och med ledskyltar.

Vi erbjuder även ett LILLA OC för knattar och barn på vår korta 1,4 km slinga, där 3-6 åringarna kör 1 varv och 7-11 åringarna kör 3 varv (4,2 km). Lilla OC är gratis.

 

Anmälan
Anmälan till Obbola Challenge görs HÄR

Anmälningsavgiften till Obbola Challenge MTB är 250kr tom 26/6 och därefter 350kr tom 30/6.


Betalning sker med kort eller banköverföring i samband med anmälan. 

Som medlem i Obbola IK betalar du halva startavgiften.
I och med anmälan har Du godkänt att ditt namn publiceras på Internet.


Deltagande i Lilla OC är gratis, men föranmälan senast 30 juni är ett krav. Detta för att få grepp om hur många funktionärer som krävs.

 

Efteranmälan
Bestämmer du dig i sista stund kan du anmäla dig på startplatsen fram till en timme före första start. Efteranmälning på tävlingsdagen kostar 400 kr och avgiften betalas kontant på startplatsen.Klasser* 

Långa OC, 45 km
MOTIONSKLASSER 
Herrar (födda –98 eller tidigare) 
Damer (födda –98 eller tidigare)
Ingen licens behövs.

Korta OC, 30 km
MOTIONSKLASSER 
Herrar (födda –98 eller tidigare) 
Damer (födda –98 eller tidigare)
Ungdomsklass F/P (upp till -16 år)
Ingen licens behövs.

Lilla OC
Barn 3-6 år 1,5 km
Barn 7-11 år 4,5 km
Ingen licens behövs.

*Det finns ett minimiantal på antalet deltagare för att klasser och lopp ska bli av så anmäl deltagande så tidigt som möjligt. Information om anmälningsläget kommuniceras några dagar innan tävlingsdagen.

 

Tävlingsplats

Tävlingscentral (TC) start och mål är beläget på SCA Arena, multiarenan i Obbola. Vid TC finns även ett litet utställarområde och enklare försäljning av fika/korv. Parkering sker vid sporthallen Olasjöhallen vid Obbola skola, ca 400 m från tävlingsplatsen. Där hittas även möjlighet till dusch och omklädning.

Start
Start och mål sker vid SCA Arena. Gemensam start för Korta och Långa OC kl 13.00. Start för Lilla OC sker kl 11.30.


Efter målgång
Korta och Långa OC: Alla deltagare får fika efter målgång. Prisutdelning sker ca kl. 16.15. Priser genom utlottning.
Lilla OC: Medalj, korv och dryck till alla deltagare vid målgång.


Vätskekontroller
Det finns 1 vätskekontroll långs banan, vid start/mål. Där serveras vatten och sportdryck. 


Servering
under tävlingsdagen på tävlingsplats. Kaffe och korv finns till försäljning, kontant betalning.

  

Cykeltvätt
finns under tävlingsdagen i anslutning till tävlingsplats.

 

Återbetalning
Anmälningsavgiften återbetalas inte.

 

Inställt arrangemang
Om Obbola Challenge p g a extraordinära omständigheter tvingas ställa in, förbehåller sig arrangören rätten att behålla 50% av anmälningsavgiften.

 

Tävlingsregler och förhållningssätt
Det kommer att finnas maxtider/reptider för respektive loop. Exakta tider kommer närmare tävlingen. MTB-cykel gäller. Allt närvarande sker på egen risk. All nedskräpning i naturen är förbjuden. Gällande trafikregler tillämpas under tävlingen. Anmälda cyklister kan komma att redovisas på Internet med namn och klubb/ort.

 

Frågor
Vid frågor går det även att maila obbolaik.cykel@gmail.com och ringa Fredrik Berndes 070-217 94 94, eller Petter Holmlund 070-265 16 26.


KM-Cup
KM-serien (öppen för ALLA) består av fem deltävlingar i MTB där alla kan vara med och där man kan samla poäng över hela säsongen. En chans att tävla på hemmaplan och testa sina egna gränser. Stormästare i herr- och damklass kommer att koras vid sista tävlingen. Men huvudsaken är att vara med, fika, cykla, svettas och ha kul tillsammans!! Vid samtliga lopp bjuds det på kaffe/fika till alla glada cyklister. Vinnare av serien och stormästare för damer respektive herrar i OIK Cykel blir de medlemmar som efter samtliga tävlingar samlat flest poäng. 


Tävlingsprogram:
Varje deltävling har tidtagning med chip. Resultatet av de fyra bästa deltävlingarna räknas,(KM5 går ej att räkna bort) dvs man kan alltså missa en utan att man tappar i sammandraget. Priser delas ut till de 10 herrar och de 3 damer som samlat flest poäng efter finaltävlingen. Tävling sker på egen risk och givetvis är hjälm obligatorisk! (event skapas för resp deltävling. Anmäl gärna er i förväg för beräkning av fika, chip mm)

Kostnad: 40 kr (gratis för medlemmar).


Resultatlista/poängberäkning:
Resultatlista upprättas efter varje KM-deltävling. Även sammanställning av KM-serie upprättas i ett exemplar oavsett ålder, kön eller tävlingsklass. Dock utses en klubbmästare i respektive herr och damklassen efter varje deltävling.

Poängberäkning sker på följande sätt: Poängsystemet grundar sig på antalet startande cyklister och fördelas från vinnaren i fallande skala ned till 1 poäng för sista cyklisten. Alla som går i mål får 3 poäng plus poängen baserade på placering och antalet startande. Men vinnaren får 6 poäng mer än antalet startande, tvåan får 5 poäng plus antalet startande minus 1 och trean får 4 poäng plus antalet startande minus 2.

Exempel: vid 10 startande får vinnaren 10+6=16 poäng, tvåan får 9+5=14 poäng, trean får 8+4=12 poäng och fyran får 7+3=10 poäng och sedan fallande ner till sista plats som får 1+3=4 poäng.

Om man startat en deltävling men tvingats bryta får man 1 poäng.

Vid KM-finalen delas 3 bonuspoäng ut till samtliga medlemmar som slutför loppet.

KM-cup omfattar 5 deltävlingar. De fyra bästa resultaten räknas. Dvs det finns alltså möjlighet att missa/stå över ett race utan att för den skull tappa i sammandraget. Om det efter finalen visar sig att högsta poängen delas av två personer så vinner den person som haft flest inbördes vinster över den andre under km-serien. Om fortfarande ingen vinnare kan utses räknas även deltagande i km där den andre ej deltagit i som vinst.

Alla eventuella fel påtalas genom en korrekt ifylld B28B-254-M blankett skriftligen. Alla överklaganden beaktas i mån av tid dock tidigast november 2026.


Tävlingsledningen